Pedagogiczna Biblioteka Publiczna zaprasza na spotkanie.
(Jana Pawła II)
Wzmacnia serce, koi nerwy, stymulująco wpływa na mózg, ma właściwości bakteriobójcze i doskonale sprawdza się w kosmetologii.
O czym mowa? O miodzie, który będzie bohaterem najbliższego spotkania w ramach „Klubu zdrowia – o zdrowiu między książkami”, na które zapraszamy do naszej biblioteki w czwartek, 15 maja na godz. 17.
Wykład „Słodkie życie, czyli cud-miód i inne produkty pszczele”, to kolejne spotkanie w ramach naszego całorocznego cyklu, który Pedagogiczna Biblioteka Wojewódzka im. Gustawa Herlinga-Grudzińskiego w Kielcach organizuje przez cały 2025 rok wraz z Chrześcijańską Służbą Charytatywną „Blisko Serca”.
Naszym prelegentem będzie Elżbieta Bukowska – wykładowca, instruktor warsztatów dla rodziców i młodzieży, od lat propagująca zdrowy styl życia poprzez wykorzystanie ziół i innych darów natury, w tym oczywiście miodu
i innych produktów wytwarzanych przez pszczoły. Jest ona zarówno teoretykiem, jak i praktykiem, sama w codziennym życiu stosuje zasady, których uczy.
Goście spotkania poznają krótką historię wykorzystania miodu w lecznictwie od zarania dziejów aż do współczesności, dowiedzą się o zdrowotnym wpływie produktów pszczelich na organizm człowieka, prelegentka wyjaśni czym są pierzga, kit pszczeli i pyłek kwiatowy i jak mogą one wpłynąć na nasze zdrowie. Każdy z gości będzie więc mógł zweryfikować, ile prawdy jest w powiedzeniu: Kto miód łyka, jak koń bryka.
Elżbieta Bukowska zwróci również uwagę na potrzebę troski o nasze otoczenie przyrodnicze, a zarazem dbałość o pszczoły oraz inne zapylacze.
Wykładowi, tak jak zawsze, towarzyszyć będzie degustacja potraw przygotowanych zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania się. Goście będą mogli skorzystać z porad i przepisów służących dobrej kondycji fizycznej.
Spotkanie w ramach „Klubu zdrowia – o zdrowiu między książkami” odbędzie się w czwartek, 15 maja o godz. 17.
Wstęp wolny.